Risotto with Shrimp, ریسوتو با قارچ و میگو


Risotto with Shrimp and Mushroom
















مواد لازم برای تهیه ریستو
۲۵۰ گرم ریستو نوعی برنج

۱ پیاز بزرگ

شراب سفید ترجیحا خشک
۲ پیمانه آب مرغ یا استاک
روغن زیتون مرغوب ۳ قاشق غذا خوری
میگو ۲۵۰ گرم

پنیر نرم بدون نمک ماسکارپونه ۱ پیمانه



پیاز را خورد و با روغن زیتون تفت میدهیم تا کمی‌ طلائی شود
سپس برنج را اضافه می‌کنیم و همراه پیاز در روغن سرخ می‌کنیم حدود ۵ دقیقه اگر تمایل دارید که ریستو کاملا زیر دندان احساس شود بیشتر سرخ کنید.
بعد شراب سفید را اضافه کنید و صبر کنید تا نصف آن بخار شود
مدام هم بزنید و یک لحظه هم رها نکنید. بعد آب مرغ را اضافه کنید . بعد از حدود ۱۰ دقیقه پنیر یا همون ماسکارپونه را اضافه کنید اگر دسترسی‌ نداشتید از خامه به همون میزان استفاده کنید. در این مرحله میگو هارا که قبلان بخار پزه کرده اید به مواد اضافه کنید. برای بخار پزه کردن میگو یک سبد فلزی را رو قابلمه آب جوش در حل بخار به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید میتوانید نمک و فلفل یا هر ادویه دیگری را هم به آن اضافه کنید.
در صورت تمایل میتوانید قارچ هم اضافه کنید آنقدر به هم بزنید تا آب برنج تمام شود توجه کنید این نو برنج ، ریستو، دان نمی‌شود و خیلی‌‌ها آن را شل دوست دارند
قبل از سرو کمی‌ پنیر پارمسان روی ریستو ریختم



*****************************************

3 comments:

jeerjeerak said...

There is a Southern (Cajun) version of this dish called Jambalaya. I tasted it for the first time last year in New Orleans which was really good.

aren't you coming to my wedding?:) come!

Proshat said...

Actully this is what I have learned in Spain called "Paella dish" but with another type of rice (long grain rice). I made it with risotto and was really yummy....

Negar said...

aaali bood aziza

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog