کلوچه خونگی

کلوچه خونگی


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



برای تهیه خمیر 

 ۲۵۰g آرد

یک قاشق چای خوری پودر خمیر ترش

یک قاشق چای خوری نمک

۱۵۵ میلی‌ لیتر آب یا شیر

نصف پیمانه شکر

۱۵ تا ۲۰ گرم کره بدون نمک

همرو با هم قاطی میکنین و اینقدر به هم میزنین تا نرم او لطیف بشه و ۲ ساعت میذارین بمونه تا ور بیاد . بعد با وردنه پهن میکنین
برای مواد داخل کلوچه
میتونید مقداری شکار قهوه‌ای، پودر میخک و دارچین یا جوز استفاده کنید این مواد مقدارش اختیاریست و به دلخواه شما میتونه کم یا زیاد بشه.
بعد از اینکه خمیر رو پهن کردین به قطر ۲ الی ۳ میلمتر با قالب گرد یا هر چی‌ که دوست درین برش میدین و روی برش‌ها ابتدا کره آب شده میمالید سپس یک قاشق چای خوری یا بیشتر بسته به اندازه برش خمیرتون داره بابا من که نباید همه چیو بگم آخه ....... از مخلوط شکار و غیره رو وست برش‌ها می‌ریزید و دو لبه خمیر رو هم میارین. روی آنها تخم مرغ زده شده ( با زرد و سفیده) یا کره بمالید و داخل سینی فر بچینید با حرارت ۲۰۰ سانتیگراد حدود ۲۰ دقیقه طبقه وست. بعد از اینکه سرد شد روش پودر قند بپاشید

نوش جان



.



1 comment:

Aida said...

Can I have the recipe?
Thanks,

aida3706@gmail.com

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog