نون ساندویچی

نون ساندویچی



من عاشق نون و نون پختن تو خونه هستم هیچی‌ لذت بخش تر از بوی نون تازه خونگی نیست



گرم آرد   ۳۸۰

یک قاشق چایی خوری مخمر

۲ قاشق چایی خوری شکر

۲ قاشق چایی خوری نمک

آب یا شیر ۲۵۰ میلی‌ لیتر
کره ۳۰ گرم نرم شده

اول مواد خشک رو با هم مخلوط کنین . بعد مایعات را اضافه کنین و .اینقدر به هم میزنین تا نرم او لطیف بشه و ۳ تا۴ ساعت میذارین بمونه تا ور بیاد

برای این نون لازم نیست که اول مخمر را اکتیو کنین چون خودش در زمان استراحت خمیر فعال میشه. بعد از اینکه حجم خمیر ۲ برابر شد رو یه میز آرد میریزین و حسابی ورز میدین تا هوای اضافی خمیر خارج بشه بعد با وردنه پهن و بعد رول میکنین

یادتون باشه که حتما روش را چاک بدین وگرنه نوناتون تو فر میترکه
دوباره ۲۰ دقیقه میذارین بمونه تا ور بیادبعد توفر میگذارین این ۲ مرحله مهمه یادتون باشه روی خمیر  رو وقتی داخل فر میزارین کمی آب سپری کنین  بیست دقیقه تا نیم ساعت با دمای درجه سانتیگراد
۱۸۰

5 comments:

هانيه said...

واي عجب نونهايي، پروشات باور كن اينو ديگه درست مي كنم، بوش تا اينجا اومد

Leila khanoom:) said...

You should change your introduction from "PhD student" to "Doctor" now:)

Proshat said...

not yet Leila jan after my defense exam on July 14th

pegah said...

mamnoon az postaye khoobetoon.ye soal dashtam: mishe too dastooraye nooni ke midin az arde whole wheat estefade kard?
merc

Proshat said...

shoma lotf darin khanoom Pegah. bale ba whole wheat flour ham mishe man kheili estefadeh mikonam ama nesf ard sefid nesf whole wheat mirizam,

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog