پای سیب


پای سیب
 به جرات می‌تونم بگم از بین صد‌ها پای سیبی که تا حالا درست کردم این بهترین بوده



















مواد لازم برای تهیه پای سیب

۵-۶عدد سیب متوسط پاک کرده و ورق شده . بهترین سیب برای پای سیب، نوع گرنی سمیت است چون ملسه و آب نمی‌ندازه

دارچین یک قاشق مربع خوری
شکر یک پیمانه اگر سیب ترش انتخاب کردین واگر نه کمتر شکر بریزید مخصوصا اگر زیاد شیرین دوست ندارین
خلال بادام هر چقدر دوست دارین.


خمیر پای نوع ۲ رو پهن می‌کنید و سیب هارو داخل خمیر می‌ریزید یک لایه سیب یک لایه خلال بادام. سپس شکر و دارچین رو اضافه می‌کنید و یک لایه خمیر رو روی مواد مثل شل پهن می‌کنید و لبه‌های خمیر رو به هم میبندین. یادتون باشه حتما چند برش روی خمیر ایجاد کنید تا پف نکنه و خمیر پاره بشه. روی خمیر حتما شیر بمالید و مقداری شکر پخش کنید.


دیگه باقیش سلیقه خودتونه گل و بلبل درست کنید و یا عشقولانه بازی‌ قالب درست کنید

۲۲۰ درجه س به مدت ۲۰ دقیقه با فویل و ۳۰ دقیقه بدون فویل ردیف پائین البته اگر از ظرف سفالی استفاده می‌کنید در غیر این صورت ردیف وسط بذرید و حرارت رو هم کمتر.

3 comments:

jeerjeerak said...

Today, On my way from dear finace's to home, I stopped by a small Amish cheese shop in the middle of nowhere, and bought a very good home made apple pie. Sometimes these long road trips have small payoffs:)

Proshat said...

Jeerjeerak aziz! I highly suggest trying the specific version of Proshat Apple Pie but here in Switzerland hahah. I promise you never forget it. loooooooooool
what an arrogant woman proshat!

jeerjeerak said...

:D with all pleasure, dearie. at first i thought you're saying that i try "making" it, but having to taste your homemade pie, would be a delight. some day, my friend, some day:)

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog