یاپراخ (به زبان کردی) ,دلمه برگ مو
سلام بعد از مدتها دلمه برگ مودرست کردم البته ما بش میگیم یاپراخ برگ مو رو از یه فروشگاه ترکی خریدم که تو آب نمک بود بصور ت واکیوم شده .
خدا مادر بزرگمو رحمت کنه مادره پدرم استاده دلمه بود با ادویه های که میزد هنوز طعمش زیر دندونمه. اسمش طوطی بود و ما بهش میگفتیم مادر طوطی . خیلی ریزه مزه بود اما خیلی زبرو زرنگ یک تنه در ارز کمترین زمان واسه ۱۰۰ نفر خوراک درست میکرد و بهشون میرسید . یادمه ی تاکستان انگور هم پشته خونشون بود که تا انجا که یادم میاد ماله خودشون بود و میرفت و برگ مو میچید و با چه عشقی دلمه میزاشت بهترین خاطرات دوران کودکیم رو از انجا دارم یادش به خیر ۱۲ سال پیش از دنیا رفت . راستش اشکم حسابی در وماد. خدا رحمتش کنه . مادر مادرم هم هم زن بسیار خوبی بود اونم رفت و البته چه زود، ماه منیر خانوم خانزاده بود و خیلی با کلاسو خیلی خوشتیپ و خوش هیکل عین خودم لول و اهل کوه و کوهنوردی ۱۸ ساله که به رحمت خدا رفته . خلاصه خدا تما م اموات شما رو بیامرزه.
بریم سراغ دلمه. برنج رو آبکش کنید والی نزارین خیلی نرم بشه کم خشک تر از حد معمول بردارین. گشت چرخ کرده رو با پیاز و سیر تفت بدین و ادویه های مورد علاقتون رو اضافه کنین من از ترخون ، فلفلک، جعفری و تره تازه ، کم پونه کوهی و نعناع خیلی کم البته، فلفل سیاه، نمک و زردچوبه و یه ادویه محلی به اسم ازبوه راستشو بخاین نمیدونم این یکی چی هست مامانم واسم میفرسته ولی خیلی مهم نیست شما هر چی زائقتون میپسنده بریزین. من به گوشت لپه پخته یه کم زرشک و گردو هم میزنم بعضیها کشمش هم میریزن من دوست ندارم چون باد میکنه. اینم یه عکس از موادی که من آماده کردم .
نکته: من ته قابلمه رو چوب های ریز ، مثل سیخ کباب های چوبی میچینم و روش چند تا برگ میزارم تا دلمه هم با ته قابلمه تماس نداشته باشه . بعد کمی از مواد رو ی برگ میریزم یک یا دو تا برگ بسته به بزرگی کوچکی برگ هاتون داره بعد میپیچم و به ترتیب ته قابلمه میچینم. مثل شکل. بعد با ی سیخ چوبی کوچیک سوراخ های خیلی ریزی رو برگ ها ایجاد میکنم . سیخ رو به صورت عمودی تو برگها فرو کنین و آروم بیرون بکشین که از هم نپاشه این کار بائس میشه چاشی به همه جای دلمه وارد بشه موقع پختن یه کم سرکه یا آبلیمو رو با شکر مخلوط میکنم روی تمام برگه ها میریزم و میزارم آروم آروم بپزه ۲ -۳ ساعت. ممکنه بازم در طول پخت چاشنی بزنین ولی هواستون باشه زیاد نریزین که دلمه های ته قابلمه خیلی چاشنی دار میشه. نیم ساعت قبل کشیدن هم روغن حیوانی یا همون کرمونشاهی رو روش میریزن تا عطرش حسابی خونه رو پر کنه بعدش هم نوش جان. واسه شادی روح من هم یه مهوش پریوش یادتون نره.
7 comments:
dige az in behtar ham mishe azizam,man ke ghash kardam inja,daste golet dard nakone,khoda rafteganetro ham biamorze,yadame yebar beeshtzahra rafte budam ba yeki az doosatam sare khake maman bozorgamodoostanam raftam har ja mieestadim hamash az dastpokhte un amvat yad mikardamo reside ghazahashuno migoftam,havasam nabud ta inke hame behem khanidan ke man nesfe rooze raje b ghaza ba amvat sohbat mikonam az bas shekamoo hastam,lool
che jalen Hani jooonam. pesare khoshgelet chetore?
Khoda rahmateshon koneh!! Merci az dastoor khobeton!!
به به ، نوووووووووووووووش جونت گلم، خدا رحمت كنه همه عزيزان رفته رو، دلم خواست از اينا
سلام خانومی، وبلاگ خیلی خوبی داری عزیزم. دستت درد نکنهفقط میخواستم بگم یاپراخ کردی نیست عزیزم ترکی هستش. بازم ازت
ممنونم
دوست عزیز، من خودم کرد هستم و اسم این غذا هم ممکن مشترک باشه بین کردها و ترک ها در واقع «زبان کُردی» به مانند زبان فارسی به معنای یک زبان با یک شکل استاندارد و مرز و تعریف مشخص نیست بلکه امروزه به طیفی از زبانها و گویشهای ایرانی شاخه شمال غربی اطلاق میشود بنابرین با توجه به قدمت بسیار زیاد زبان کردی تعجبی نیست اگر در منطق ترک زبان هم از اسامی و واژههای کردی استفاده بشه و همینطور بر عکس
تامه کوردیه که خوشتره . بزی کوردستان. ده ست خوش
Post a Comment