همانطور که می دانید در آشپزی، شیرینی پزی و پختن کیک روش اندازه گیری دقیق و صحیح از اصولی ترین شروط می باشد که بایستی رعایت شود.در اکثر موارد از پیمانه و قاشق های اندازه گیری استاندارد نام برده شده است که می توانید آنرا براحتی از فروشگاه های وسایل قنادی و شیرینی پزی تهیه کنید. پیمانه های اندازه گیری به ترتیب از بزرگ به کوچک شامل:
1 پیمانه - 2/1 پیمانه - 3/1 پیمانه و 4/1 پیمانه
قاشق های اندازه گیری از بزرگ به کوچک شامل:
قاشق غذاخوری - قاشق مرباخوری - قاشق چایخوری و 2/1 قاشق چایخوری
در صورتیکه پیمانه در اختیار ندارید می توانید با کمک قاشق غذاخوری معمولی مقدار پیمانه را محاسبه نمائید که به قرار زیر می باشد:
1 قاشق غذاخوری | 3 قاشق چایخوری |
1/16 پیمانه | 1 قاشق غذاخوری |
1/8 پیمانه | 2 قاشق غذاخوری |
1/6 پیمانه | 2 قاشق غذاخوری+ 2 قاشق چایخوری |
1/4 پیمانه | 4 قاشق غذاخوری |
1/3 پیمانه | 5 قاشق غذاخوری + 1 قاشق چایخوری |
3/8 پیمانه | 6 قاشق غذاخوری |
1/2 پیمانه | 8 قاشق غذاخوری |
2/3 پیمانه | 10 قاشق غذاخوری + 2 قاشق چایخوری |
3/4 پیمانه | 12 قاشق غذاخوری |
1 پیمانه | 48 قاشق چایخوری |
1 پیمانه | 16 قاشق غذاخوری |
در روش اندازه گیری اوزان مقدار هر پیمانه و قاشق بر حسب گرم به قرار زیر است:
1 پیمانه آب | 200 گرم |
1 پیمانه شیر | 200 گرم |
1 پیمانه روغن آبکرده | 200 گرم |
1 پیمانه آرد | 125 گرم |
1 پیمانه شکر | 200 گرم |
1 پیمانه برنج | 200 گرم |
1 قاشق غذاخوری پر آرد | 25 گرم |
1 قاشق غذاخوری شکر | 25 گرم |
1 قاشق غذاخوری کره آبکرده | 20 گرم |
1 پیمانه آرد نخود | 75 گرم |
در جدول زیر تبدیل پیمانه به گرم در بعضی مواد غذائی را مشاهده می کنید:
آرد سفید و پودر شکر | شکر قهوه ای | کره یا مارگارین | پودر کاکائو | شکر دانه ریز | پودر نارگیل | پودر بادام | خلال بادام | |
پیمانه | گرم | گرم | گرم | گرم | گرم | گرم | گرم | گرم |
1/8 | 15 | 25 | 10 | 15 | 30 | 10 | 20 | 10 |
1/4 | 30 | 50 | 20 | 30 | 55 | 25 | 40 | 20 |
1/3 | 40 | 65 | 25 | 40 | 75 | 35 | 55 | 25 |
3/8 | 45 | 75 | 30 | 45 | 85 | 40 | 65 | 30 |
1/2 | 60 | 100 | 50 | 60 | 115 | 50 | 85 | 40 |
5/8 | 70 | 125 | 60 | 70 | 140 | 60 | 105 | 50 |
2/3 | 75 | 135 | 65 | 75 | 150 | 65 | 110 | 55 |
3/4 | 85 | 150 | 70 | 85 | 170 | 75 | 130 | 60 |
7/8 | 100 | 175 | 85 | 100 | 200 | 85 | 150 | 70 |
1 | 110 | 200 | 95 | 125 | 225 | 100 | 170 | 80 |
نکاتی در مورد اندازه گیری
هنگامیکه یر اساس یک دستور ، آشپزی می کنید واحد های ارائه شده در همان دستور را دنبال کنید و از تبدیل آحاد به یکدیگر خصوصا حجم به وزن خودداری نمایید(مثلا پیمانه را به گرم). چون همانگونه که می دانید مواد مختلف در حجم یکسان دارای وزن یکسان نبوده و درنتیجه این تبدیل واحد ها، مقدار مواد اولیه مطابق با دستور نبوده و نتیجه کار مطلوب نخواهد بود.
هنگام اندازه گیری پیمانه را داخل مواد فرو نکنید، بلکه از قاشق برای پر کردن پیمانه استفاده کنید.
پیمانه را بعد از پر کردن روی میز یا سطح کار نکوبید و یا با قاشق روی سطح مواد را فشار ندهید زیرا باعث می شود حجم مواد افزایش بیابد و اندازه گیری درست انجام نشود.
سطح پیمانه بعد از پر شدن باید صاف باشد.
مواد خشک مانند آرد و بکینگ پودر و... قبل از اندازه گیری بایستی الک شوند.
کره یا روغن جامد را قبل از اندازه گیری در دمای محیط قرار دهید تا نرم شوند.
جنس و مرغوبیت کالا در اندازه گیری نیز بی تاثیر نخواهد بود.
بر گرفته از سایتhttp://malekbanoo.ir