Birthday Cake

Birthday Cake
Recipe by request













بیست و دوم جون تولد آقا رضا بود منم برای اولین بار کیک ژله‌ای درست کردم ... راستش اول فکر کردم باید سخت باشه ولی‌ وقتی‌ انجام شد دیدم کار سختی نبود  وقت میگیره اما سخت نیست .... خلاصه جاتون خالی‌ کیک بسیار خوش مزه شد. از اونجا که مهمون بودیم و کسی هم نمیدونست تولد رضاست منم با این کیک که هم ظاهر خوبی‌ داشت و هم مزه ش عالی‌ بود همرو سورپریز کردم . اما غافل از اینکه دوست دختر میزبان خودش مربی‌ شیرینی‌ پزی بود و من بی‌ خبر  واگر نه پیش قاضی و ملق بازی؟؟؟!!! ولی‌ باید بگم که آخر کار این خانوم مربی‌ کلی‌ از مزه و شکل و ،... تعریف کرد و رسیپی گرفت و من هندونه‌های زیر بغل رو به سختی تا خونه حمل کردم لول
برای کیک از کیک اسفنجی  ویکتوریا استفاده کردم و بینشو با خامه ژله و     کمپوت هلو پر کردم

اگر تمایلی برای رسیپی دارید پیغام بذارین براتون ای میل میزنم

Cold Vegetable Terrine

Cold  Vegetable Terrine
For English recipe scroll down




دوستان عزیز و همراهان همیشگی  این بلاگ  سلام و درود فراوان .... همچنین عذر خواهی به دلیل غیبتی نچندان کوتاه. ۲ هفته پیش به همراه همسر گرامی رفتیم اسپانیا به  منطقه مورد علاقه من" کاستا بروا  "  که ساحلی بسیار زیبا داره . خلاصه جای شما خالی خیلی خوش گذشت و ناگفته نماند که حسابی برنزه شدم علیرغم اینکه اینبار به شدت از آفتاب گرفتن  پرهیز کردم ولی نتونستم از شنا اونم توی آبی به اون تمیزی و خوشرنگی پرهیز کنم که عاقبت قهوه ای شدم رفت........ بگذریم و بریم سراغ آشپزی راستش مدتیه که اصلا حال و حوصله آشپزی ندارم علتش رو خودم میدونم ولی کاریش نمیشه کرد. مطالب جدید بسیاری برای آپلود کردن دارم که اگه توان   از دست رفتمو به دست بیارم آروم آروم براتون میزارم فقط امیدوارم گله مند از غیبت من نشده باشین. این ژله سبزیجات رو امروز براتون گذاشتم که پیش غذایی   شیک و مناسب برای مهمونی هاست . تهیه آنهم بسیار راحته کافیه که سازیجات مورد علاقتون رو به ترتیب دلخواه توی ظرفه ترین بریزین و کامی ژله که با آب مرغ یا گشت درست کردن رو روش بریزین سی کنین این کارو مرحله به مرحله انجام بدین که ژله شما خوشگل تر بشه و طبقه طبقه بودن سبزیجات رو نشون بده. 
برای تهیه ژله ۶  ورق ژلاتین روی نیم لیتر آب مرغ خورد و پخش کنین و روی بخار آب میزارین تا زلاتین نرم  و شفاف بشه، من معمولا از پودره آگار آگار استفاده میکنم برای نیم لیتر مایع یک بسته ۷ گرمی کافیست  . پودر رو توی آب مرغ حل کنین و بگذارین روی حرارت متوسط تا  به جوش بیاد ۲-۳ دقیقه باد از روی حرارت بردارین و جای خنک رها کنین تا به بقیه مراحل برسین ولی یادتون باشه تو یخچال نزارین چون نباید زود سفت بشه زمانی که به غلضت سفیده تخم مرغ رسید میتونین۱/۳ اونو روی لایه اول سبزجات بریزین و ترین رو توی یخچال بزارین و دوباره مراحل بالا رو تکرار کنین تا ترین شما پر بشه  ............ نوش جان 




This dramatic, gorgeous terrine isn't just visually arresting; it's also absolutely delicious — and such a sophisticated change of pace from a salad to start the meal.
2 medium carrots well cooked
2 boiled eggs
½ cup olives
1 pickled cucumber
½ cup canned corn
½ liter chicken stock/broth
6 Gelatin sheets
Use a small or medium-sized Terrine  
In small saucepan, spread gelatin sheets over the chicken broth, let stand until softened. Cook over low heat until gelatin is dissolved. Remove from heat.
Place a layer of sliced egg and carrots in the bottom of the terrine, and pour 1/3 of the gelatin mixture to cover let it cool for about 5 minutes. Continue layering the rest of ingredients and pour again the gelatin mixture, finishing with another layer of cucumber, eggs, olives and corns. Pour the rest of gelatin mixture over the vegetables. Let it cool for about 2-3 hours. Use some coriander or Persil leaves to garnish. 

Mixed Berry Smoothie

Mixed Berry Smoothie




اینجا که هوا خیلی گرم شده چند روز پیش به ۳۷° رسید شاید بعضی جاها این خیلی نرمال باشه ولی واسه سویس خیلی زیاده  خلاصه این نوشیدنی ها این جور وقتا خیلی میچسبه .هر چند که عکسای من قدیمیه ولی دیدم فرصت خوبیه  که اینو پست کنم و تقدیم کنم به همه دوستان و علاقمندان این بلاگ امیدوارم که همیشه خوش باشین و اینجا هم سر  بزنین

 ۱/۲ - ۱  پیمانه توتفرنگی
۱/۳ پیمانه بلو بری
۱/۴  پیمانه تمشک
۱/۳ پیمانه آب پرتقال
۱ قاشق عسل
۵ تکه یخ متوسط
همرو با هم مخلوط کنید با میکسر, دور نسبتا تند حواستون باشه که تیغه مخصوص یخ استفاده کنید


  


Ingredients

  • 1-1/2 cups strawberries
  • 1/3 cup blueberries
  • 1/4 cup raspberries
  • 1/3 cup orange juice
  • 1 tablespoon honey
  • 3-5 ice cubes
  • Strong Blender

Lemony Risotto with Shrimps and Mushrooms, ریسوتو با قارچ و میگو

 Lemony Risotto with Shrimps and Mushrooms
for recipe in Farsi click here







Ingredients:

·        3 cups chicken broth
·        2 cups water
·        1 small onion, finely chopped
·        6 mashrooms medium-sized (100 gr)
·        4 tablespoons unsalted butter, divided
·        1 1/4 cups Arborio rice(risotto rice)
·        1 cup dry white wine
·        3/4 pound medium shrimp, peeled and deveined
·        1 table spoon grated lemon zest
·        2 table spoon grated parmesan
·        2 table spoon mascarpone
·        2 tablespoons chopped parsley

Methods:
·       Bring broth and water to a simmer in a medium saucepan.

·        Cook onion in 2 tablespoons butter with 1/4 teaspoon salt in a deep saucepan over medium heat, stirring occasionally, until softened, about 5 minutes.

·        Cook chopped mushrooms with butter over medium heat about 4 minutes, set aside.

·        Impregnate shrimps with olive oil and lemon juice, add salt, pepper and ½ cup white wine and cook in oven for about 10 minutes, 190°C.

·        Add rice and cook, stirring constantly, 1 minute. Add wine and simmer, stirring constantly, until absorbed.

·        Stir in 1/2 cup broth mixture and simmer, stirring frequently, until absorbed. Continue adding broth, 1/2 cup at a time, stirring frequently and letting each addition be absorbed before adding the next, until rice is creamy and tender but still al dente (it should be the consistency of a thick soup), about 18 minutes. (There will be leftover broth mixture.)

·        Stir mascarpone and mushrooms and cook for about 2-3 minutes.

·        Stir in shrimps, remaining 2 tablespoons butter, parmesan, parsley, and pepper to taste. 

Lentil Soup, سوپ عدس

Lentil Soup, سوپ عدس

for English recipe scroll down





Ingredients
·        2 tablespoons olive oil
·        1 cup finely chopped onion
·        1/2 cup finely chopped carrot
·        2 teaspoons  salt
·        1 cup lentils, picked and rinsed
·        1 cup peeled and chopped tomatoes
·        2 quarts chicken or vegetable broth
·        1/2 teaspoon freshly ground coriander
·         
Directions
Place the olive oil into a large pan and set over medium heat. Once hot, add the onion, carrot, celery and salt and sweat until the onions are translucent, approximately 6 to 7 minutes. Add the lentils, tomatoes, broth, coriander, cumin and grains of paradise and stir to combine. Increase the heat to high and bring just to a boil. Reduce the heat to low, cover and cook at a low simmer until the lentils are tender, approximately 35 to 40 minutes. Using a stick blender, puree to your preferred consistency. Serve immediately.

شیرینی نارگیلی, Coconut Macaroon

شیرینی نارگیلی, Coconut Macaroon 
For English recipe please scroll down, for Farsi please click here














Ingredients:

·        2 large egg white (55gr)
·        70 gr sugar powder
·        1/4 teaspoon vanilla   
·        80 gr flaked coconut
·        1 tea spoon fresh lemon juice
·        25 gr oil


Methods:

Preheat oven to 175°c.
In a double boiler stir together egg white, sugar and vanilla over medium heat until well combined. Remover from double boiler then stirs in coconut, oil and lemon juice.

Use an ice cream scoop to drop mixture onto the prepared cookie sheets. Cookies should be about golf ball size.
Bake for 12 to 15 minutes in the preheated oven, until coconut is toasted.


About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog