سس بشامل










طرز تهیه سس بشامل
  






























این سس کاربرد زیادی تو آشپزی داره مثلا از این سوس برای تهیه بیف سترگانف، موسکا (نوعی گراتن گوشت و سبزیجات متعلق به کشورهای اروپای شرقی‌) و حتا  واسه سس ماکارونی‌ و پاستا هم استفاده می‌شه . این دستور رو به اون سس بشامل پایه داشته باشید تا بعد با انواع مختلف اون و غذاهأی که با این سس درست می‌شه خدمت برسم.


مواد لازم:








برای تهیه 2 پیمانه سس:
کره100 گرم
شیر4 دسی لیتر
آرد سفید4 قاشق سوپخوری 
نمک و فلفل به مقدار لازم



طرز تهيه






کره را در ظرفی می ریزیم و روی آتش می گذاریم،داغ که شد
 آرد را اضافه می کنیم و به هم می زنیم تا آرد نیز کمی سرخ شود.
 حرارت را ملایم کرده و شیر به تدریج به مواد اضافه می کنیم و مرتب بهم می زنیم.نمک و فلفل را هم به آن اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم تا سس به جوش آید و کمی غلیظ شود

بر اساس تجربه شخصیم اضافه کردن یک تخم مرغ کاملا زده شده نتیجه رو بهتر میکنه

2 comments:

لیلا . ع said...

بلاگ شما بسیار با سلیقه است
خوشحالم که اینجا رو از طریق شکمو پیدا کردم
دوست داشتی مهمان سفره من شو
شاد باشی

Proshat said...

mamnooonam dooost azizam hatman .....

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog