یاپراخ (به زبان کردی) ,دلمه برگ مو



یاپراخ (به زبان کردی) ,دلمه برگ مو








سلام بعد از مدتها دلمه برگ مودرست  کردم البته ما بش میگیم یاپراخ برگ مو رو از یه فروشگاه ترکی  خریدم که تو آب نمک بود بصور ت واکیوم شده .
خدا مادر بزرگمو رحمت کنه مادره پدرم استاده دلمه بود با ادویه های که میزد هنوز طعمش زیر دندونمه. اسمش طوطی بود  و ما بهش میگفتیم مادر طوطی . خیلی ریزه مزه بود اما خیلی زبرو زرنگ یک تنه در ارز کمترین زمان واسه ۱۰۰ نفر خوراک  درست میکرد و بهشون  میرسید . یادمه ی تاکستان انگور هم پشته خونشون بود که تا انجا که یادم میاد ماله خودشون بود و میرفت و برگ مو میچید و با چه عشقی دلمه میزاشت بهترین خاطرات دوران کودکیم رو از انجا دارم یادش به خیر ۱۲ سال پیش از دنیا رفت  . راستش اشکم حسابی در وماد. خدا رحمتش کنه . مادر مادرم هم هم زن بسیار خوبی بود اونم رفت و البته چه زود،  ماه منیر خانوم خانزاده بود و خیلی با کلاسو خیلی خوشتیپ و خوش هیکل عین خودم لول و اهل کوه و کوهنوردی ۱۸  ساله که به رحمت خدا رفته . خلاصه خدا تما م اموات شما رو بیامرزه.


بریم سراغ دلمه. برنج رو آبکش کنید والی نزارین خیلی نرم بشه کم خشک تر از حد معمول بردارین. گشت چرخ کرده رو با پیاز  و سیر تفت بدین و ادویه های مورد علاقتون رو اضافه کنین من  از ترخون ، فلفلک، جعفری و تره تازه ، کم پونه کوهی و نعناع خیلی کم البته، فلفل سیاه، نمک و زردچوبه و یه ادویه محلی به اسم ازبوه راستشو بخاین نمیدونم این یکی چی هست مامانم واسم میفرسته ولی خیلی مهم نیست شما هر چی زائقتون میپسنده بریزین. من به گوشت لپه پخته یه کم زرشک و گردو هم میزنم بعضیها کشمش هم میریزن من دوست ندارم چون باد میکنه. اینم یه عکس از موادی که من آماده کردم . 



نکته: من ته قابلمه رو چوب های ریز ، مثل سیخ کباب های چوبی میچینم و روش چند تا برگ میزارم تا دلمه هم  با ته قابلمه تماس نداشته باشه . بعد کمی از مواد رو ی  برگ میریزم یک یا دو تا برگ بسته به بزرگی کوچکی  برگ هاتون داره بعد میپیچم و به ترتیب ته قابلمه میچینم. مثل شکل. بعد با ی سیخ چوبی کوچیک سوراخ های خیلی ریزی رو برگ ها ایجاد میکنم . سیخ رو به صورت عمودی تو برگها فرو کنین و آروم بیرون بکشین که از هم نپاشه  این کار بائس میشه چاشی به همه جای دلمه وارد بشه موقع پختن یه  کم سرکه یا آبلیمو رو با شکر مخلوط میکنم روی تمام برگه ها میریزم و میزارم آروم آروم بپزه ۲ -۳ ساعت. ممکنه بازم در طول پخت چاشنی بزنین ولی هواستون باشه زیاد نریزین که دلمه های ته قابلمه خیلی چاشنی دار میشه. نیم ساعت قبل کشیدن هم روغن حیوانی یا همون کرمونشاهی رو روش میریزن تا عطرش حسابی خونه رو پر کنه بعدش هم نوش جان. واسه شادی روح من هم یه  مهوش پریوش یادتون نره.  

7 comments:

learners said...

dige az in behtar ham mishe azizam,man ke ghash kardam inja,daste golet dard nakone,khoda rafteganetro ham biamorze,yadame yebar beeshtzahra rafte budam ba yeki az doosatam sare khake maman bozorgamodoostanam raftam har ja mieestadim hamash az dastpokhte un amvat yad mikardamo reside ghazahashuno migoftam,havasam nabud ta inke hame behem khanidan ke man nesfe rooze raje b ghaza ba amvat sohbat mikonam az bas shekamoo hastam,lool

Proshat said...

che jalen Hani jooonam. pesare khoshgelet chetore?

Marjan Dehghan said...

Khoda rahmateshon koneh!! Merci az dastoor khobeton!!

هانيه said...

به به ، نوووووووووووووووش جونت گلم، خدا رحمت كنه همه عزيزان رفته رو، دلم خواست از اينا

Anonymous said...

سلام خانومی، وبلاگ خیلی خوبی داری عزیزم. دستت درد نکنهفقط میخواستم بگم یاپراخ کردی نیست عزیزم ترکی هستش. بازم ازت
ممنونم

Proshat said...

دوست عزیز، من خودم کرد هستم و اسم این غذا هم ممکن مشترک باشه بین کردها و ترک ها در واقع «زبان کُردی» به مانند زبان فارسی به معنای یک زبان با یک شکل استاندارد و مرز و تعریف مشخص نیست بلکه امروزه به طیفی از زبان‌ها و گویش‌های ایرانی شاخه شمال غربی اطلاق می‌شود بنابرین با توجه به قدمت بسیار زیاد زبان کردی تعجبی نیست اگر در منطق ترک زبان هم از اسامی و واژه‌های کردی استفاده بشه و همینطور بر عکس

عیسای مسیح دیروز امروزوتا ابد همان است said...

تامه کوردیه که خوشتره . بزی کوردستان. ده ست خوش

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog