Γαλατομπουρικο- شیرینی یونانی



Γαλατομπουρικο- شیرینی یونانی








دستوره این شیرینی بسیار خوشمزه را از دوست خوبم فریبا ازآشپزی  جنوبی یاد گرفتم وای که من هر چی از خوشمزگی این شیرینی بگم کم گفتم 







توی ظرف کمی چرب میکنیم؛ و۴ الی ۴  لایه  خمیر فیلو (همون خمیری که واسه باقلوا استفاده کردیم )- نَه هزارلا- میندازیم و همه لایه ها رو چرب میکنیم
(یه لایه فیلو میذاریم، کمی کره ذوب کرده میریزیم روی ورقه و همینطور تا لایه ها تموم بشن)
کرم پاتیستر رو روی مواد میریزیم و اطراف فیلو ها رو روی کرم میاریم و باز هم چندلایه فیلو میذاریم و چرب میکنیم.
با دست، کمی آب، روی لایه رویی میپاشیم تا در طول پخته شدن، خشک نشه (من مخلوط آب و گلاب رو اسپری کردم.)
با چاقو، چندتا برش روی شیرینی میدیم و توی فر میذاریم
روی حرارت 180 درجه، طبقه وسط و به مدت تقریباً 30 دقیقه میذاریم تا روی نون طلائی بشه.
بعد که از فر درآوردیم، شربت غلیظ روی اون میذاریم و اجازه میدیم چندساعت بمونه تا شیره به خوردِ شیرینی بره. البته من خیلی کم شهددرست کردم و فقط  با فرچه شهد  را  روی شیرینی براش کردم 



1 comment:

شکمو said...

منم دوست دارم اینو خوشمزست واقعا

About Me

I'm Proshat, the queen behind Proshat Kitchen. I've never attended a cooking class, although I'd love to. My cooking knowledge mostly comes from my lovely mom, a master chef in our family, and also leaning by doing. I really love this wonderful science and I'm still fascinated by it. I’m a senior researcher in energy and economy, recently finished my Ph.D. So I am not an expert cook, please do not refer my blog as a professional source. I start blogging as a way to keep track of my progress in the kitchen and to get rid of the pile of printed recipes with hand written notes. I mostly write about my general experiences and my baking adventures. I love trying new combos in our everyday bread. On my blog you will find lots of classic recipes with a personal touch. Except my husband, a couple of close friends are my main testers. Love you all!! If you have a recipe you'd like me to feature on my blog, drop me a line. I would also love to hear your thoughts. I'm so happy you took the time to visit my blog; it means so much to be. Hope you'll visit again soon :) Love, Proshat

Search This Blog